Gynekologická operace – co mě čeká?

Čeká vás gynekologická operace? Ráda byste věděla co vás vše čeká?

Nástup do nemocnice je zpravidla den předem. Připravte se na další vyšetření, hlavně anesteziologické, kdy vás vyzpovídá anesteziolog. Před operací budete muset mít půst, tzn. minimálně 6 hodin nejíst a 1 hodinu nepit. Samozřejmostí je být odlíčená, odlakovaná a žádné šperky ani náušnice. Večer a ráno vás čeká koupel. Na spaní dostanete tabletku kvůli stresu, kdybyste nemohla usnout. Ráno vám sestra vyholí ohanbí.

Před operací dostanete léky a injekci na uklidnění (budete naprosto uvolněná až flegmatická). Ještě dostanete operační košili „Anděl“ (to je taková ta nemocniční košile rozepínací vzadu) a kompresní punčochy proti trombóze. Pak už bude následovat odvoz na lůžku do předoperační místnosti. Tady se budete muset svléknout do naha a přesunout na pojízdné lůžko. Personál bude vždy zachovávat vaši intimitu a přikryje vás dekou nebo operační rouškou. Na hlavu vám ještě nasadí operační čepici, která vám bude zakrývat vlasovou část hlavy vč. uší. Sestra dále zkontroluje vaši totožnost a také důvod operace. Následně vám bude zavedena kanyla. Personál nemocnice bude vždy maximálně diskrétní a bude respektovat vaši intimitu.

Pokud vám bude indikován permanentní močový katetr, bude vám katetr (cévku) přes močovou trubici do močového měchýře zavádět sestra před výkonem buď ještě na oddělení nebo po uložení na operační stůl, tedy až na operačním sále.

Pak už vás převezou na operační sál. Bude následovat přesun z pojízdného lůžka na operační stůl. Nohy budete muset mít v gynekologické (litotomické) poloze. Personál vám pak přes vaginu přiloží operační roušku a zakryje vám celé tělo. O intimitu se tedy bát nemusíte.

Anesteziologická sestra vám poté natáhne levou ruku a zavede příp. další kanylu. Pak vám ještě budou přiloženy elektrody EKG na hruď, oxymetr – kolíček na prst pro měření saturace kyslíkem a na ruku tlaková manžeta pro měření krevního tlaku v průběhu operace (někdy se ještě dává na čelo senzor pro měření teploty). Pote se vás ujme anesteziolog. I on zkontroluje vaši totožnost a také důvod operace. Možná si s vám bude chvíli povídat, aby zmírnil stres a pak vám přiloží na obličej (ústa a nos) anesteziologickou masku přes kterou budete dostávat kyslík, příp. anestetika a se slovy „Dobrou noc“ se s vámi rozloučí. Léky na uspaní dostanete i nitrožilně přes kanylu. Za pár sekund pak již budete v limbu.

Samotnou operaci prospíte a zpravidla si nebudete z ní nic pamatovat. Potom co vás anesteziolog uvede do celkové anestezie, tak vám zavede do krku hadičku (endotracheální rourku) kvůli tomu, že při celkové anestezii budete mít tzv. „svalový relaxans,“ tedy během operace budete napojena na anesteziologický přistroj, který bude za vás dýchat.

Po operaci vás probudí zpravidla ještě na operačním sále a zkontrolují, že jste při vědomí. Pak vás odvezou buď na tzv. „dospávací pokoj“ nebo na jednotku intenzivní péče, a to podle závažnosti operace.

Pokud bude vaše operace probíhat laparoskopicky (drobné vpichy), tak půjdete většinou do 3 dnů domů.

Každopádně vám přejeme, ať je vše v pořádku a bez komplikací.

2 komentáře u „Gynekologická operace – co mě čeká?

  1. Měla bych dotaz. Kompresní operační punčochy mi dají v nemocnici nebo si je budu muset sehnat sama?

    1. Vážená slečno, paní Aneto, záleží na daném nemocničním zařízení. Někdy dostanete „erární“ kompresní punčochy před operací od nemocnice, které jsou opakovaně používány a vždy po každém pacientovi vyprány a dezinfikovány. Některé nemocnice vás před plánovaným zákrokem informují, že si je musíte opatřit sama. V takovém případě doporučujeme je zakoupit v lékárně, zdravotnických potřebách nebo jako levnější variantu použité z druhé ruky. U této zdravotnické pomůcky není třeba na operačním sále sterilita, takže po vyprání se dají opakovaně používat. Doporučujeme značky punčoch Mediven, Lipoelastic nebo Covidien.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přesunout se na začátek